torstai 24. lokakuuta 2013

Tassuongelma

Alora alkoi pari viikkoa sitten jäystää ja nuolla vasenta takatassuaan. Koitin silloin selvittää nuolemisen syytä, mutta en nähnyt tassun alla mitään erikoista. Yhden anturan välissä oli kuitenkin pieni haavauma, mutta epäilin, että se oli saattanu ilmaantua sinne ihan Aloran omasta toimesta.

Kehitimme kotona toimintamallin periaatteella
1) Nuolemisen kieltäminen aina, kun näemme Aloran tekevän niin.
2) Tossujen osto Mustista & Mirristä Aloralle. Tossuja päätimme käyttää ulkona ikään kuin tassusuojana ja sisällä nuolemisen estäjinä silloin, kun emme itse ehdi vahtia Altsua (eli kun nukumme, tai kun menemme opintoihin).00

Toissa iltana unohdimme kuitenkin laittaa Aloralle tossut jalkaan yöksi. Muistan heränneeni yöllä pari kertaa siihen, kun Alora jäysti kauhealla innolla tassujaan, ja muistan kieltäneeni sitä. Olin kuitenkin liian horroksessa noustakseni ylös ja hakeakseni tossut.

Tämä, omistaja uneliaan, päätös näytti kostautuvan, sillä aamulla törmäsimme ei-niin-ihastuttavaan uuteen tulokkaaseen... Alora ontui vasenta takatassuaan. Kurkkasin tassun alle ja sain nähdä jotain, mitä en toivonut näkeväni: kahdesta anturasta puuttui pintaiho melkein puolen anturan alueelta! Nyt iski sellainen säikähdys, että siltä istumalta soitin eläinlääkäriin ja sain lääkäriajan illaksi.

Eläinlääkärin diagnoosina välivarvastulehdus, jonka vuoksi ontuu selvästi. Jalka todettiin muutoin normaaliksi (lonkka, polvi ja kinner), mutta tassun alueella oli värjäymistä, varvasväleissä tulehdusta ja kahdessa varvasanturassa dermis rikki. Vaivan todettiin olevan itse aiheutettu (!), jonkin ärsytystekijän laukausema.

Lääkkeenä voide aamuin ja illoin 10 päivän ajan sekä nuolemisen esto (kaulurilla sisätiloissa ja ulkona jatketaan tossun käyttöä). Lisäksi tarvittaessa 3 päivän kuluttua pitäisi hakea antibioottit apteekista, ellei tassu ala parantua.

Lisäksi eläinlääkäri kirjoitti todistuksen, jossa lukee: "Yllä mainittu koira ei voi osallistua treeneihin, kokeisiin tai näyttelyihin 23.10-3.11.2013 välisenä aikana jalan tulehduksen vuoksi. " Eli agilityyn tulee nyt taukoa tämän vuoksi, mikä harmittaa omistajaa hirmuisesti, kun meillä on tullut ennestään jo kaksi muuta poissaoloa (ensimmäinen juoksuista, minkä kerroinkin viime päivityksessä ja yksi on tullut omistajan muun menon vuoksi). Mutta koiran paranemisenhan parhaaksi se on.

Kerroin tästä tassuasiasta Hazebad -kennelin Facebook-seinällä, ja sain todeta, ettei hätä ilmeisesti ole niin suuri kuin olin pelännyt. Eli yritän nyt ottaa iisisti. Jatkossa vastaavan tapahtuminen pyritään välttämään Betadine-pesulla (liuoksena apteekista ja laimennetaan veteen). Hitsi, että kaikki pitää oppia kantapään kautta... Miten tämä taas pääsikin näin pitkälle?

1 kommentti:

  1. Voi kurja, paranemisrapsutukset Aloralle!
    Pepillä oli samanlaisia vaivoja viime talvena. Ostettiin tassusalvaa ja välillä neiti oli sukkasillaan ulkona, kunnes Mustista ja Mirristä löytyi sopivat tohvelit. Lasten pieneksi jääneitä ja parittomia sukkia saatiin hyötykäyttöön ;). Toivottavasti selvitään ilman. Ainakin osataan varoa paremmin kuin viime talvena. Meillä myös olisi päästy helpommalla, jos olisi osattu varoa aikaisemmin...

    VastaaPoista